O portalu

Prerazmišljavanje NIJE prevod engleske reči ‘overthinking’. (To bi bilo ‘prerazmišljanje’, jelte.) Prerazmišljavanje je kovanica urednice Katarine Kostić, nastala sada već davne 2010. godine, da označi učestalo prevrtanje tuđih misli kroz njene, što su prikazi knjiga u to vreme i bili.

Prerazmišljavanje je najpre bio lični knjiški blog, nastao iz Katarinine potrebe da svoje misli povodom knjiga ne mrmori samo u dnevnik i jedvazainteresovane uši članova porodice. Prvih nekoliko godina pisala je sama, zatim su se uključili gostujući autori, a sada je ovo već portal — zajednica kritičara, aktivista i promišljalaca o kulturi.

Na Prerazmišljavanju čitate prvenstveno o knjigama, ali i o muzici i stripu. Pratimo književne događaje u našim gradovima, podržavamo solidarne knjigoložničke akcije širom bivše/buduće Jugoslavije, posećujemo — za vas i sa vama — knjigokafiće i čitalačke klubove, organizujemo susrete sa piscima, izdavačima, čitaocima.

Najvažniji izdanak Prerazmišljavanja jeste Novosadska razmena knjiga, kvartalni neprofitni događaj koji se za sada održava samo u Novom Sadu. Organizatorsku ekipu Novosadske razmene knjiga čine (hronološki): Katarina Kostić, Lazar Čovs, Ana Bogojev, Frančeska Fajhner, Dunja Vukčević, Helena Mak, Miljana Kocić i Stanislava Radosavljević.

6 thoughts on “O portalu

  1. Dragi Stanimire,
   Nažalost, već nekoliko meseci nemamo kapaciteta da odgovaramo na pojedinačne upite. Trenutno se priprema Jesenja razmena knjiga — https://www.facebook.com/events/324772378080493/ — tako da ne mogu da obećam da ću knjigu pročitati u neko dogledno vreme, prosto ih je previše na čekanju. Ako Vam to ne predstavlja problem, primerke možete poslati na adresu Rumenački put 75, 21000 Novi Sad. U svakom slučaju, hvala na interesovanju za Prerazmišljavanje.

 1. Poštovana Katarina,

  Da li ste zainteresovani da na svom portalu podelite neki prikaz knjige sa mog bloga? Otvorena sam i za Vaše predloge po pitanju saradnje.
  Knjige za odrasle:

  https://jelenasstuff.wordpress.com/category/knjige/

  Za decu:

  https://jelenasstuff.wordpress.com/category/deci/

  Preporuke:

  https://jelenasstuff.wordpress.com/category/reference/preporuke/

  Više o meni:

  https://jelenasstuff.wordpress.com/2018/11/29/sta-sam-radila-i-sta-sada-radim/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *