gde ćete za prvi maj putopisi

Gde ćete za Prvi maj? (5 putopisa vrednih pažnje)

Ako vaše odgovorno ponašanje tokom pandemije ne zavisi od mera Vlade države u kojoj ste se zatekli, već vodite računa o ugroženim članovima zajednice, ostaćete kod kuće za Prvi maj.

 

Srećom, budući da ste kliknuli na ovaj tekst, već poznajete načine za izlazak bez napuštanja sobe, a ja sam tu da vam pripomognem.

 

Putopisi, ako su dobro napisani pa se još valjano i pročitaju, mogu doneti mnogo slojevitiji užitak od puke preporuke za putovanje. U nastavku ćete pronaći 5 knjiga putopisa vrednih vaše pažnje, i 1 bonus predlog za one koji radije putuju kroz vreme.

 


Hadžiluk plemenitom snu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on

Počinjemo snažno, od omiljene knjige putopisa moje majke. Hadžiluk plemenitom snu je poziv na iskoračenje, ne tek prekoračenje kućnog i narednih pragova. „Većina mjesta opisanih u knjizi su gradovi, od Granade i Barija, preko Berlina, Pariza i Amsterdama pa do Kopenhagena, a ti gradovi su bezbroj puta opisani i predstavljeni u popularnoj kulturi, ali upravo zbog toga i dodatno izazovniji jer pružaju mogućnost da idemo tuđim tragovima i tražimo sebe u njima.” (Saša Šmulja) Boris Maksimović sastavio je od svojih beležaka s putovanja jedinstvenu zbirku izmeštenosti i povrataka, čija je zajednička ideja da čovek ne može znati koliki je rodoljub, dok najpre ne postane hodoljub.

 

Izdavač: Imprimatur


Čitanje gradova

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on

Putopisne uspomene Radovana Vučkovića oblikovane su kao panoramski i kulturološko-turistički prikazi gradova koje je autor doživeo kao knjige pre nego kao urbane prostore, istražujući ulice i stanovnike, uvek se navraćajući na kulturnu baštinu Trebinja, Čačka, Moskve, Kopenhagena, Praga, Verone, Firence…

 

Izdavač: Službeni glasnik


Sedam mora i tri okeana

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝓙𝓮𝓵𝓮𝓷𝓪 𝓡𝓮𝓵𝓳𝓲𝓬 (@citalac) on

Prva srpska svetska putnica  Jelena J. Dimitrijević konačno je u lektiri za osnovnu školu! Obradujte dete u sebi onim što je trebalo da čita oduvek. „Jedna od ključnih poruka Sedam mora i tri okeana jeste da se bogatstvo ljudi nalazi u posmatranju, razumevanju i saznavanju sveta, što je blisko današnjoj veoma aktuelnoj ideji multikulturalizma i potrebi tolerancije raznolikosti ljudi.” (Svetlana Tomić)

 

Izdavač: Laguna


Afrika

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @vila.vilaa on

U vreme kada Rastko Petrović odlazi u Afriku, to je potpuno nepoznata, neistražena i veoma opasna zemlja. Opasnosti vrebaju na sve strane, to putovanje je rizik bez premca. Kako je putovao celoga života i voleo da istražuje nepoznate predele, upoznaje strane zemlje i ljude, njihove kulture, odlučio je da zanemari rizik (ni njegova sestra Nadežda nije mnogo marila za opasnost, pa se da pretpostaviti da je lutalaštvo i ekstremni samopregor posledica vaspitanja) i sazna sve što se može o stranom kontinentu. Po povratku u Beograd 1930. godine objavio je knjigu putopisa, koja je poslednjih godina doživela par reizdanja.

 

Izdavači: Solaris, Portalibris


Pisma iz Norveške

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sugar Pill (@sugarreads) on

Isidora Sekulić poznata je kao pripovedačica i esejistkinja, ali njeni putopisi iz Skandinavije nezasluženo ostaju manje popularni, iako su vremenom među kritikom stekli status remek-dela publicistike. Delom nalikujući lirskom romanu, delom eseju, Pisma iz Norveške s jednakom se pažnjom bave pejzažima i istorijom, društvenim uređenjem i svakodnevicom stranog naroda. Autorkina fascinacija Norveškom veje sa stranica i obavija čitaoca željom da sam iskusi život na severu.

 

Izdavači: Reč i misao, Ethos


Staze, lica, predeli

View post on imgur.com

Ivo Andrić je poslom bio obavezan da putuje, što mu je pružalo mora građe za umetnička dela, ali štošta se prelilo i na oblast publicistike. Putopise iz Jugoslavije, Španije, Austrije, Italije, Portugalije, Skandinavije i Rusije objavljivao je u različitim časopisima, a konačno su sabrani u knjizi Staze, lica, predeli.

 

Izdavač: Dereta


Šetnje po Novom Sadu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prerazmišljavanje (@prerazmisljavanje) on

Za one koji preferiraju putovanje kroz vreme, preporučujem čitavu ediciju Novosadski manuskript, ali za ovu priliku izdvajam Šetnje po Novom Sadu Ilije Ognjanovića Abukazema. Poznat po odmerenoj a vrcavoj satiri, Abukazem je i danas idealan saputnik za šetanje životima Novosađana jednog drugog doba.

 

Izdavač: Gradska biblioteka u Novom SaduI, gde ćete za Prvi maj? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *