O praznoj stranici / Dnevnik dramaturškinje #6

Moj profesor ima običaj da kaže da ne postoji piščeva blokada kao što ne postoji ni vodoinstalaterska blokada. Posao je posao.

 

A Nil Gejmen je jednom hteo da piše pa je umesto toga sastavio stolicu. Posle je o tome napisao pesmu.

 

A Čarli Kaufman ga je zajebao i napisao ceo film. „Početi, početi…”, razmišlja glavni lik u Adaptation dok zuri u praznu stranicu. „Gladan sam. Trebalo bi da uzmem kafu. Kafa bi mi pomogla da razmišljam. Prvo bi trebalo nešto da napišem pa da se nagradim kafom… Kafa i mafin… Okej. Hajde prvo da odredim temu. Možda kolač od banane…”

 

Prokrastinacija je odraz straha da ćemo posao koji izbegavamo uraditi loše. Tako bar piše na poleđini knjige o prokrastinaciji. Stalno odlažem njeno čitanje…

 

View post on imgur.com

 

Kažu da su među najbrojnijim scenarijima koji stižu u američke produkcijske kuće i agencije oni o piščevoj blokadi (autofikcija ili egoistična slika sebe kao napaćenog junaka?).

 

Piščeva blokada, ipak, samo je romantičan način da se kaže jedna od sledećih stvari:

  1. Panično se plašim da ću napisati sranje.
  2. Ne želim da pišem, ali dopada mi se da ljudi misle da pišem.
  3. Ne pišem.

Kad bolje razmisliš sve se svodi na 3. A vodoinstalater svaki dan radi svoj posao…

 

Scenaristički portali preporučuju slobodno pisanje za prevazilaženje staha od bele stranice. Piši bilo šta, kažu, piši sve što ti padne na pamet, napiši svoje ime sto puta, opiši enterijer, prati svoj tok svesti, napiši svoj redovni prilog na blogu Prerazmišljavanje.

 

Voila! Zagrejala sam prste i sad mogu da pišem svoj scenario!

 

Ali možda nema puno smisla započinjati baš sada, uskoro će vreme ručku.

 

Iz kuhinje miriše paradajz sos… i, da li je to bosiljak? Odlično, posle testenine volim da popijem čašu vina. Ne. Prvo bi trebalo da napišem autlajn, pa da se nagradim vinom… Bolje kafa. Kafa bi mi pomogla da razmišljam.

Ima jedan pisac (Nikolaj Koljada) i jedna drama (Kokoška) i u njoj jedna replika... “Život liči na pelenu... kratak je i posran... (Svi zbunjeno zaćute.) Oprostite, otelo mi se...”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *