8 knjiga umesto karanfila za 8. mart

8 knjiga umesto karanfila za Osmi mart

ili uz karanfil, što da ne.

 

Slavite li Osmi mart? Zašto? Dobro je upitati se makar jednom godišnje šta znači praznik borbi i kakvim tačno ona njega čini, za sve i svaku od nas.

 

Premda vam svakodnevno preporučujemo valjane knjige, na ovaj dan volimo da se posvetimo onim knjigama koje baš ovim povodom možete pokloniti sebi ili kojoj drugoj saborkinji.Male žene, Luiza Mej Alkot

View post on imgur.com

Zasnovan na ličnim iskustvima autorke, roman „Male žene” jedan je od najvažnijih (ženskih) bildungsromana. Četiri sestre, različitih karaktera i stremljenja, odrastaju u patrijarhalnom devetnaestom veku, pokušavaju da žive unutar njegovih okvira, ili su celim bićem u sukobu s njim.


Otkako sam kupila labuda, Tanja Stupar Trifunović

View post on imgur.com

U godini kad ženski roman o ženskoj seksualnosti i njenom mestu u društvenom i unutrašnjem životu dobija nagradu „Zlatni suncokret” za najbolju knjigu objavljenu tokom protekle, nemate izgovor za propuštanje dela Tanje Stupar Trifunović. Ako se ipak dvoumite, bacite pogled na čitalački dnevnik.


Jursenar: biografija, Mišel Goslar

View post on imgur.com


Uskraćene za učešće u opštoj, moramo se osloniti na individualne istorije. Ne može se preporučiti „Otkako sam kupila labuda” bez osvrta na Margerit Jursenar. Umesto „Vatri”, preporučujemo njenu biografiju, pisanu ozbiljno i pitko, tako da u njoj može uživati i neko ko baš i ne čita biografije.


U mraku, Ana Bolava

View post on imgur.com

Kako ne preporučiti knjigu na čijoj prvoj strani stoji:

Posvećeno Evi. Obe znamo zašto.
Sve lekovite biljke pomenute u knjizi zaista postoje,

recite vi meni. Kako?


Stanarka napuštenog zamka, En Bronte

View post on imgur.com

Najmanje popularna od tri sestre spisateljice u ovom romanu bavi se ženskom borbom za samostalni život nakon propalog braka u vremenu i društvu koje joj poriče pravo na posedovanje imovine, a neretko i sopstvenog tela. Čitajte je uz zahvalnost feministkinjama koje su učinile da danas između nasilnog suživota i samoće zapravo postoji izbor.


Kraljica Lir i njena deca

View post on imgur.com

Za ljubiteljke kratke priče, ove godine preporučujemo Laguninu antologiju savremenog ženskog stvaralaštva. Među autorkama zastupljene su Judita Šalgo, Ana Vučković, Jelena Lengold, kao i ostale iz vrhova izbora za značajnije književne nagrade.


Ručni radovi, umni radovi, Savka Subotić

View post on imgur.com

Jedna od najznamenitijih Novosađanki provela je život u borbi za obrazovanje i ekonomsko osnaživanje žena. Bila je članica mnogih međunarodnih ženskih organizacija, a nakon govora u bečkom Naučnom klubu 1911. godine u tamošnjim medijima nazvana je „srpskom majkom” (pa kada vas pokušaju naviknuti na ime raspevane ratne profiterke pod tom titulom, setite se ove, prave).


Veštice, Rita Foltmer

View post on imgur.com

Sažet pregled istorije lova na veštice, kroz sociološku prizmu a jednostavno sročen, odličan je poklon za svaku ‘unuku onih veštica koje nisu uspeli spaliti’. Čitajući o zlu iz prošlosti, obrazujemo se za prepoznavanje zla našeg doba. Danas niko ne viče ‘Veštica’, ali pitaju da li planiramo porodicu. A ako vam se metaforičke lomače čine nežnijim od pređašnjih, stanite na njih uz Mariju Lukić.Srećna nam borba, svaki dan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *