Pročitala sam u aprilu

Ovaj čitalački april bio je drugačiji od prethodnih meseci, uglavnom zbog priprema za Molijerove dane, koje 14. maja imam čast da otvorim kao moderatorka književne večeri — Čitati, pisati, preispisati — posvećene Natali Azule i Mjuriel Barberi.
Tragajući za temama, pitanjima koja bih im mogla postaviti, idejama za koncept razgovora, nisam čitala na način koji (da, prema sebi sam najstroža) priznajem kao čitanje, tako da Gudrids beleži samo 3 pročitane knjige, iako je čitanja bilo više. (Nadoknadiću to u poslemajskom tekstu, ne brinite, nećete se izvući!)


Čarobni vrt

IMG_20180402_172621_493.jpg
Dobila sam je poštom u prošlogodišnjoj fejsbuk-razmeni, i mislila sam da je nikad neću pročitati.
(Jeste, ima nas koji imamo toliko malo vremena, da sudimo po koricama.)
Nego, mislila sam da je nikad neću pročitati, a onda se dogodilo maleno čudo (FOTO) (VIDEO): knjiga se otvorila na stranici sa receptima za kolače od cveća. I ja šta ću.
Pročitah je uz doručak; baš je za uz neki lenji doručak kad je sunčano a vi imate ‘slobodan dan’ koji treba da provedete u kućnim poslovima, ali nešto vam se ne kvari, a i sunce tako lepo menja boju zavesama…
Kako nisam imala nikakva očekivanja, zadovoljna sam. U svom žanru, smela bih da kažem da je knjiga izvrsna. Sve na svom mestu, čak i kraj dostojan vikend-romana koje seoske kasirke čitaju ispod tezge.
Izdavač: Mozaik knjiga
Uz čitanje slušati: Wanda Jackson


Život i priključenija

dbh4bxtxkaeeamc
Sadržajna, duhovita, inspirativna, zabavna autobiografija prvog srpskog frilensera.
Ako je niste baš mirisali u srednjoj, kao ni ja, dajte joj drugu priliku.
*Nameravam da joj se posvetim u zasebnom članku, komentarišući zanimljive/ primenljive rečenice koje sam čitajući obeležila.
Izdavač: Zavod za udžbenike
Uz čitanje slušati: Аквариум


Berenika

berenice
Ilustracija preuzeta sa: http://litterature-et-commentaires.blogspot.rs/2016/10/berenice-de-racine-commentaire-acte-v.html

Zašto je Natali Azule izabrala baš Rasina, i zašto je Žan Rasin napisao baš Bereniku, verovatno nikome neće biti sasvim jasno. I to je dobro, šta ima da nam bude jasno. Ljubav je da se peva, ne da se razume.
Tragiku na stranu, francuski 17. vek iznedrio je fine nijanse tropa frendzone, što Rasina dvostruko preporučuje.


Izdavač: Paideia
Uz čitanje slušati: Baha


Maj će biti bogatiji i raznovrsniji, već se pakuju knjige.

Nego, kako je protekao vaš knjigoložnički april?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *