Preslušavanje: Joanna Newsom – Divers (1/3)

Godinu dana kasnije

23. oktobra iskočilo mi je obaveštenje da je Džoana objavila novu pesmu. Došlo je iznenada i momentalno sam ispamovala sve živo i neživo oko sebe: „DŽOANA IMA NOVU PESMU!” Ispostavilo se da to nije nikakav novi materijal, već pesma koja se nije našla na njenom poslednjem albumu. Višak. Time je obeležila prvu godišnjicu albuma. Ja sam odlučila da proslavim ovu godišnjicu malom analizom njenog dela i možda ubedim još nekog da se pridruži kultu Džoane Njusom.

joanna_newsom_performs_at_the_orpheum_theatre
Orpheum Theatre, Boston, 6.12.2015.

Rođena 18. januara 1982, kantautorka poreklom iz Kalifornije, harfistkinja i pijanistkinja, započela je svoju karijeru ranih dvehiljaditih kada je samostalno objavila EP-jeve „Walnut Whales” (2002) i „Yarn and Glue” (2003). Neobična mešavina avangardnog apalačanskog folka, prodornog glasa u poliritmičnoj pratnji harfe uz kompleksne tekstove već 2004. donosi joj saradnju sa izdavačkom kućom Drag City koja je zastupa i danas. Tada izdaje i prvi studijski album „The Milk-Eyed Mender”, koji, kako to već biva, većinom sadrži pesme sa prethodna dva izdanja ali kvalitetnije producirane.
Sledeći album „Ys” (2006) predstavlja novo poglavlje u Džoaninom razvoju. Sa samo pet pesama ovaj prog-folk album traje pun sat, a njen glas i harfa dobijaju orkestarsku pratnju. „Ys” za razliku od prethodnog albuma koji je bio svojevrstan skup pesama biva formiran kao celina od samog začetka, što će biti slučaj i sa svim narednim albumima. 2007. izdaje EP „Joanna Newsom & The Ys Street Band” gde sa svojim bendom za turneje snima jednu novu i dve stare pesme (i sve tri počinju na slovo C).
Have One On Me” (2010) je jedan gorostas od albuma i definitivno Džoanin magnum opus. Nakon oporavka od polipa na glasnicama glas joj postaje nežniji i uklapa se sa melanholijom koja preovladava na albumu. Podeljen istovremeno u tri i u dve celine album traje čitava dva sata. Amerikana folk Džoana sada meša sa džezom i ubacuje bubnjeve u neke od aranžmana.
Nakon pet godina pauze, 23. oktobra 2015, izlazi album „Divers”.
Njen najvatreniji fan (a od pre tri godine i suprug) poznati je komičar Endi Samberg.
Kritičari je svrstavaju među najbolje kantautore današnjice.
jn
Isečak iz „Wildflowers” Kima Kivera (link)

Divers

Bilo je očekivano da će Džoana „smiriti strasti” nakon dva albuma koja su rasla u i širinu i dužinu. Sa nešto više od 50 minuta raspoređenih među 11 pesama, „Divers” na prvi pogled izgleda kao povratak uobičajenom formatu albuma. Ispostavilo se da je ovo, barem što se poezije tiče, najambiciozniji projekat u njenoj karijeri. A pričamo o osobi čiji su fanovi napravili poseban sajt posvećen tekstovima pesama (ovim putem se i zahvaljujem dobrim ljudima sa joannanewsomlyrics.com bez kojih ovaj tekst ne bi bio moguć).
Za vizuelni identitet albuma možemo zahvaliti fotografu Kimu Kiveru. Kao što i sama Džoana kaže, njegove fotografije prikazuju makete pejzaža iz daljine kao što i njene pesme preleću preko. Fotografije nastaju tako što on smesti svoje makete u veliki akvarijum, pusti farbe u vodu i hvata prikaz pre nego što se potpuno rastvore. S obzirom na to da se ceo album bavi vremenom i prolaznošću, ovaj zamrznuti trenutak je savršen omot.
Sa produkcijske strane Džoana odstupa od dosadašnjeg rada i više se meša u aranžiranje i miksovanje. Harfa, iako i dalje njen prvi instrument, gubi svoje centralno mesto i postaje utopljenija u ostatak orkestra (ili bolje reći benda), a klavir istupa napred. Neću previše pričati o produkciji, nađite neko tiho mesto, zažmurite i oslušnite šta se sve dešava iza njenog glasa, magično je.
Preporučujem da ovaj album slušate u celini i u krug jer tako je zamišljen. Ako biste ipak da steknete utisak unapred, preporučujem pesme Sapokanikan i Divers, kao i pesmu Only Skin koja nije na ovom albumu ali deli tematiku (i jednostavno je prelepa).
Plejlista se nalazi ovde, pa da krenemo.

Anecdotes

Album otvara jednog rosnog jutra razgovor sa legnjem (nightjar). Nalazimo se u ratu i to na istoj strani sa Vremenom. (Leganj je ptica koja se uglavnom čuje i retko se viđa. Vreme je u tom smislu slično jer primećujemo da je tu iako ga ne vidimo. Zato i pita: “When are you from?”.) Ubrzo primećujemo da se naratoru ne sviđa pravac u kom se kreće iako ga ne menja:

Rushing, tearing, speeding home:
bound to a wheel that is not my own,
where round every bend I long to see
temporal infidelity.

And all along the road, the lights stream by.
I want to go where the dew won’t dry.
I want to go where the light won’t bend—
far as the eye may reach—nor end.

I dalje smo na istoj strani i ne možemo pobeći od isticanja Vremena:

But inasmuch as that light is loaned,
insofar as we’ve borrowed bones,
must every debt now be repaid
in star-spotted, sickle-winged night raids,
while we sing to the garden, and we sing to the stars,
and we sing in the meantime,
wherever you are?

Džoana odmah u prvoj pesmi zadaje ton celog albuma. U početku nam se čini kako nam vreme ide na ruku i jedva čekamo da porastemo, da idemo dalje, grabimo napred dok ne postane prekasno i ne shvatimo da nam životi prođu kao bljesak, a vreme nastavlja da teče.

Isidora Škulec


Beleška autorke bloga: Ovaj tekst je delo gostujuće autorke. Podeljen je na tri dela, iako se odnosi na jedan album, zato što bi svako skraćivanje zarad uklapanja učinilo nepravdu — kako divnoj kompleksnosti albuma, tako i ovoj podrobnoj i nadahnutoj analizi. Uživajte!

2 thoughts on “Preslušavanje: Joanna Newsom – Divers (1/3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *